Ami még a bio szívemnek is tetszik: energia tanúsítvány

Oldal

Mivel kedvelem a bio dolgokat és fontos számomra, hogy a hétköznapokban olyan döntéseket hozzak, amelyek az egészségem és a környezetem javát szolgálják. Viszont nem tartom magam “sötétzöldnek”. Nem kedvelem, ha túltolják a dolgokat és olyasmiket kiáltanak ki “környezetbarát” meg “hulladékmentes” meg “vegyszermentes” alternatívának, amik nem azok. De most nem is erről szeretnék mesélni, lássunk valami elvontabbat!

A bürokrácia: barát vagy ellenség?

Amikor bio fórumokon beszélgetek valakivel, két dologban szoktunk egyetérteni. Az első: a felesleges bürokrácia nagyon rossz! A környezetnek, az idegrendszernek, az utazásnak, mindenkinek az a jó, ha mindent nagyon egyszerűen tudunk elintézni, lehetőleg online, gyorsan. És az a legjobb, ha ezek a dolgok automatikusan zajlanak. Mit jelent ez? Nincs energiapazarlás, nincsenek valójában csak felesleges, automatizálható funkciót betöltő emberek egy cégnél. Ha könnyebb, gyorsabb, papírmentesebb: jobb!

A másik, amiről gyakran beszélgetünk, hogy a természetesebb életmódban meg kell próbálni hosszútávon gondolkodni. Természetesen nagy siker, ha az étkezésünkön, a szeméttermelésünkön, a közlekedésünkön tudunk zöldíteni egy kicsit. De az a fontos, hogy ezt ne csak kampányszerűen tegyük.

Mire gondolok ezzel? Ha például elhatározom, hogy szeretnék természetbarát mosogatószert és szivacsot használni, be fogom szerezni a megfelelő alternatívákat és átalakítom az életmódomat úgy, hogy alkalmazkodni tudjak ennek a döntésnek a kívánalmaihoz. De ha két hét múlva mégis szivacsot használok, ha nem tudom megszervezni úgy az életemet, hogy legyen időm mondjuk mosószódás vízbe áztatni az edényeket, akkor az erőfeszítések semmit sem érnek – csak megvásároltam az eszközöket, teljesen hiába. Több a haszon, mint a kár.

Energia tanúsítvány: hosszú távú döntés, nagy haszon

Amikor meghallottam, hogy a házak eladásakor szükség van az energia tanúsítvány bemutatására, nagyon dühös lettem. Már megint egy papír. Bürokrácia. Mindenki azt hazudik, amit akar… És különben is…

Aztán rájöttem, hogy ez mégiscsak jó ötlet. Vásárlóként igenis szeretném tudni, hogy mik a lehetőségek, mennyire lesz nehéz mondjuk fűtenem az ingatlant, amit vásárolni szeretnék. Ez anyagilag és a környezet szempontjából is hasznos, és azt hiszem, itt nincs értelme a városi legendákra meg a lefizetett “szakértők” hazudozására bízni az egészet. Jobb, ha van egy rendszer és az ember kikérheti a véleményt. Az önkormányzatoknak nem nagyon éri meg hazudni.

Nekem is okozott fejtörést

Szeretném azt gondolni, hogy ez a szabályozás abba az irányba tereli az embereket, hogy elgondolkoznak vásárlás előtt, hogy vajon energetikai szempontból a legjobb megoldást hozzák-e. Persze azokat is megértem, akiknek csak púp a hátukon az egész. Vannak olyanok is szép számmal, akiknek sok bosszúságot okoz az energia tanúsítvány kiváltása. Én is köztük voltam ám!

Pont a szabályozás életbelépésekor döntöttünk úgy, hogy eladjuk édesanyám házát, és az adásvételhez hirtelen szükségünk volt a papírra. Meg is feledkeztünk róla, tulajdonképpen, hogy kellhet, úgyhogy eléggé az utolsó pillanatban kellett kapkodnunk.

Pánikszerűen beírtam a keresőbe, hogy energia tanúsítvány gyorsan. Fel voltam rá készülve, hogy valami lassú, több hetes ügyintézési folyamatot találok. Ehelyett a fenti cég oldalára tévedtem, ahol kiderült, hogy akár már 24 óra alatt meg lehet oldani a tanúsítvány elkészítését. Ez jobb volt, mint amiről álmodni mertem.

A cég nagyon profin, tényleg egy napon belül, szuper áron elintézte a papírt, nekem biztos, hogy több energiába és időbe került volna az utánajárás, ráadásul az áraik is nagyon kedvezőek. Most egyébként olyan 14 ezer forintért már be lehet szerezni egy kisebb lakásra a tanúsítványt náluk. És tényleg, a sebesség a legfontosabb, ha tőlük kéri az ember, akár futárszolgálatattal is meg lehet kérni a papírt, ezért akkor sincs gond, ha nagyon későn kapcsolunk.

Energia tanúsítvány

Természetesen nem tartom a legkörnyezetbarátabb dolognak ezt a rohanást, de azt hiszem, arra mindenképpen jó ez a példa, hogy belássuk, annyi bosszúsággal azért nem kell számolni. Ha nagyon megcsúsznánk az idővel, mindig van lehetőség gyorsan beszerezni az iratokat. És egyébként is… A házvásárlás nem 5 perces művelet, 12 órát várni igazán semmiség.

A mi történetünk happy enddel végződött, és remélem, másoké is azzal fog . méghozzá úgy, hogy hamarosan még többen figyelünk oda arra, hogy az otthonunk környezetbarát maradjon.