Az egészségünkért sok mindent tehetünk

Oldal

A bio élelmiszer fogyasztás egyik fő célja az egészségünk megőrzése. A tudatos táplálkozással ugyanis lekerülhetjük azt, hogy a szervezetünk számára káros vegyi anyagokat fogyasszunk. Mert a növényvédő szerek, kártevő irtók és a mindenféle kezelő anyag amit a növények kapnak termesztéskor, igenis egészségtelenek. Gondoljunk csak bele, az a vegyszer ami egy kártevőt kiírt, hogyan is lenne jó nekünk? Arról nem is beszélve, hogy rengeteg jó alternatíva van a termények megóvására amik sokkal környezettudatosabbak.

Maga a bio élelmiszer termesztés is sokkal jobb a hagyományos mezőgazdasági technikáknál, mert így a földet sem mérgezzük feleslegesen. És az is egyértelmű hogy termőföldben termesztett, igaz napfényen nevelkedett zöldségek és gyümölcsök, sokkal ízletesebbek, mint a grodán talajon, üvegházban nevelt társaik. Aki evett már kertben nőtt paradicsomot, az tudja, mennyire más az íze, mint a vizenyős bolti paradicsomnak.

De, az egészséges bio élelmiszerek fogyasztásán kívül is rengeteg mindent tehetünk még egészségünkért. Ott van egyrészt a rendszeres testmozgás, ami elengedhetetlen a testünk karbantartásakor. De van még egy aspektus, amiről sokan elfelejtkeznek. Ez pedig az, hogy a saját magunk számára kialakított környezet, az otthonunk is mennyire befolyásol.

Egyrészt, érdemes elkerülni a káros műanyag tárgyakat, amikor otthonunkat berendezzük. Ezek nem csak az egészségre lehetnek károsak, hanem a bolygónkra is, mert egyrészt feleslegesen fogyasztják a kőolaj készletet, másrészt nem bomlanak le és ezért szennyezőanyagok maradnak. Ma már, az emberi szervezetben is találathó mikroműanyag, mert az óceánokba ömlő szemét visszakerül az élővilágba és ezzel együtt az élelmiszerbe is.

Másrészt, a fűtés is mint olyan elengedhetetlen, hogy egészséges legyen. A legtöbben a régi gázos fűtést használják. De ez nem csak hogy veszélyes, még sokkal kevésbé költséghatékony is. Ezeket a rendszereket folyamatosan karban kell tartani, ami anyagilag nem elhanyagolható.

Ellenben az elektromos fűtési rendszerek sokkal jobbak. Egyrészt, nem keverik fel a port, ugyanis nem a levegőt melegítik fel mint a hagyományos, konvekciós rendszerek, hanem sugárzó hővel működnek. Ez azt jelenti, hogy követlenül adják át a hőt a helyiségben található tárgyaknak. Ezzel energiát spórolnak, ugyanis nem szökik el a meleg levegő. És így a port sem kell belélegeznünk, ami,mondanom sem kell, nagyon egészségtelen.

Mivel alacsonyabb hőfokon üzemelnek, nem kell félnünk az égéstermékektől. Tehát még csak véletlenül sem képződik mérgező szén-monoxid, vagy egyéb káros anyag. Ez is egy jó pont az elektromos padlófűtésnek.

Az elektromos fűtési rendszerek, mint például a padlófűtés vagy a mennyezetfűtés, sokkal olcsóbb is. Egyrészt a kiépítés sokkal gyorsabb, és olcsóbb is. Csak lefektetik a fűtő szőnyegeket és már kész is. Szinte bármilyen burkolat alá lehet padlófűtést rakni. Másrészt, mivel hogy sugárzó hővel működik, akkor is kellemes hőérzetet kapunk, ha lejjebb csavarjuk a termosztátot. Nem utolsó sorban pedig kevesebb karbantartást is igényel.

Tehát javaslom, hogy mindenki, aki teheti, ruházzon be egy elektromos fűtési rendszerre! Hiszen az egészségünk az egyik legfontosabb dolog az életünkben.