Engem a bioboltok, a férjemet az acélmegmunkálás érdekli

Oldal

Ugyan sokan nem hisznek a bioélelmiszerek létjogosultságában, én nem tartozom közéjük. Szeretek odafigyelni arra, hogy milyen ételt adok a gyermekeimnek, hiszen fejlődésükhöz szükséges a jól összeállított étrend, a minél gondosabban válogatott alapanyagok. Ott vannak például a zöldségek és a gyümölcsök. Mivel szeretem a héjukat meghagyni vagy újból felhasználni, ezért nem mindegy számomra, hogyan termesztik őket – és hát annyit olvasni a különböző rákkeltő anyagokról, amelyek a növénybe kerülnek a sokféle vegyszerrel… Örökösen megkapom azt is, hogy “úgyis egy földben/egymás mellett teremnek, nincs olyan hogy bio…” – mondhatják nyugodtan, engem megnyugtat, hogy a bio citromhéjat reszelem a sütibe. Ami inkább elrettentett korábban, azok a magas árak, hiszen valljuk be, egy átlag magyar család költségvetése nem a különböző bio élelmiszerek árfekvésére van berendezkedve. Erre tudom megoldásként ajánlani a különböző zöldségdobozokat, amelyek általában megyei/regionális szinten érhetők el, és létezik belőlük bio változat is. Mindez egy előfizetéses rendszer, ahol hétről hétre kézhez kapjuk a környékbeli gazdák friss, szezonális terményeit. Egyébként is hiszek abban, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor megéri a helyit támogatni, hiszen a kisvállalkozókat segítjük vele, másfelől egy ilyen hosszú távú “együttműködésben” a minőség is sokkal kiszámíthatóbb, mint egy random áruházban, hipermarketben.

Persze nem csak zöldségek és gyümölcsök terén beszélhetünk bio termékekről. Tapasztalatom szerint nem csak a bioboltoknak és a nagyobb élelmiszerláncoknak, hanem a drogériáknak is nagyon jó kínálatuk van bio élelmiszerekből. Amit gyakran veszek, az a bio vöröslencse és egyéb szárazáru, de a gyerekeknek a kókuszjoghurt is nagy kedvence. Érdemes a termékek csomagolásán a különböző logókat, jelzéseket, tanúsítványokat is megfigyelni. Az EU-bio-logó például azt jelenti, hogy a termék (azaz az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás) megfelel az EU által támasztott feltételeknek. De ott a hatszögletű BIO logó is, amit szintén érdemes keresni a terméken, hiszen garantálja az adott minőséget.

A múltkori bio-bevásárlás után a férjem mutatott egy weboldalt (nagy ezermester), ami pedig az ő kedvenc témájához kötődik. Ez volt az Acélpartner Kft. weboldala, amely számomra végtelen sok új információt tartogatott. Egy budapesti cégről van szó, amely a X. kerületben működik, a Gyömrői út 76-80. szám alatt. A vállalkozás több mint húsz éve, pontosabban 1999-ben alakult meg, fő profiljuk pedig a láng- és plazmavágás, CNC gépi forgácsolás, felülettisztítás szemcseszórással, porszórásos festés, acélszerkezet gyártása és lemezlakatos munkák végzése. Tehát – ahogy a felsorolásból is látszik – elég széles körű, acéllal kapcsolatos feladatokat tudnak vállalni. A kezdőoldalon a bemutatkozáson kívül egy térképrészletet is találunk, amely a Kft. megtalálását segíti (pestieknek értékes info lehet még, hogy a volt Budapesti Vegyipari Gépgyár területén található a hely). Ezen felül itt találjuk az elérhetőségeiket, azaz a címükön felül a telefonszámaikat, az üzenetírásnál pedig saját levelezőprogramunkhoz irányít a felület. Ugyan ez egészen ritkaságszámba megy – főleg a hasonló profilú cégeknél -, de nem csak Facebookon vannak jelen, hanem Instagram-fiókjuk és LinkedIn profiljuk is van. Ez még mind semmi, ugyanis – nagyon menő, ugye? – még Youtube-csatornájuk is van! Az ide feltöltött, rövidke videók segítségével néhány munkafolyamatba tekinthetünk be. Ha csak az imént említett összes felületen rátekintünk a profiljukra, akkor is sok információt megtudhatunk az Acélpartner Kft.-ről, de ha igazán belemélyedünk a honlapba, ennél sokkal több tudást sajátíthatunk el – például hogy mik az acélmegmunkálás alapjai vagy milyen egy vaslemez méretre vágva.

Az előbbi linken a melegen hengerelt lemezeket találjuk, a raktározott lemezminőségek mellett pedig a szabványokat és a legjobb felhasználási módjukat is megtekinthetjük. A “Szolgáltatásaink” menüpont alatt nem csak a kereskedelmükről olvashatunk, hanem például a lángvágásról is. A munkát 4 fejes és 6 fejes géppel végzik – összesen három darabbal -, tiszta propángázzal, ami szép vágási felületet biztosít. Gépparkjuknak köszönhetően a rugalmas és gyors munkavégzés garantált. Ezt követően a plazmavágásnak olvastam utána, ami mint megtudtam, a következőt takarja: ötvözött acélokat és szénacélokat vágnak lyukasztással, azaz átlövéssel. Ehhez két berendezésük van, ezen felül – itthon egyedülálló módon – vállalják már levágott elemek utólagos gyökölését. Mindezen módszerek lehetőséget biztosítanak a bonyolultabb alkatrészek előállítására is. Bérmunkára is vállalkoznak, azaz az általunk biztosított alapanyagot is fel tudják dolgozni.

A munkafolyamatok során először lemeztervet készítenek, ezt egy egyeztetés követi, az árak átbeszélése, és csak ezután fognak hozzá az elkészítéshez. Hitelvizsgálat is elérhető náluk, azaz lehetőséget biztosítanak a halasztott fizetésre, mindehhez pedig az Atradius a partnerük – ők állapítják meg a hitelkeretet a termék ellenértékéhez képest. A szolgáltatás díjmentes. Ha valaki alapanyagot szeretne vásárolni halasztott fizetési opcióval, az Euler Hermes hitelbiztosító lesz segítségére a folyamat során. A cég egyéb tevékenységei között megtalálható az acélszerkezeti gyártás és az építőipari kivitelezés is. Utóbbi magában foglal építőmesteri, lakatos és kőműves munkákat, logisztikai szolgáltatásokat, földmunkát és vasúti pályaépítést.

Mit is kell tudni az acélról? Milyen a vaslemez méretre vágva? – teszem fel a kérdést, ahogy rajtam kívül sokan, akiknek nem sok fogalmuk van az acélról. A témában való felzárkózást segíti az a szuper anyag, amit a cég a weboldalra állított össze. Az acél kisokossal kezdtem meg a “tanulást”, amely elsősorban az alapfogalmakat tisztázza. Olvashatunk például az acél ötvözéséről. Megtudtam, hogy fő ötvözője a króm és volfrám – ezek a meleg szilárdságot növelik -, a mangán a kéntelenítésben és az oxigén eltávolításában segít, a nikkel pedig az anyag hőtágulását csökkenti és növeli a mágnesességet. Megkülönböztetünk szerkezeti, illetve ötvözött acélokat, valamint egy másik besorolás szerint húzott, hántolt és csiszolt acéltermékeket. A hengerelés és a hegesztés részleteibe is beavatnak – a hegesztés két módja az ömlesztő és sajtoló hegesztés, amelyek kombinálhatóak egymással. Az acélvágás kihívásairól is olvashatunk, ami szintén elég szakmai cikknek mondható.

Ami szerintem nagyon nagy előny egy ilyen komplex honlapnál, hogy miután megismertük valamennyire a céget és a social media felületeiket és végignéztük, ha nagyon szimpatizálunk velük, nem csak munkával tudjuk megbízni őket, ugyanis helyett kapott a website-on egy “Karrier” menüpont is, ahol az aktuális állásajánlatait hirdeti meg a vállalat. Az oldal megnézésekor egész szép számban lehet náluk a különböző pozíciókra pályázni: elsőként a műszaki üzletkötő – ügyintéző ajánlatot olvashatjuk az oldalon. Keresnek ezen felül darukezelő, termék összekészítő kollégát, valamint lángvágót. A munkalehetőségek sorát a targoncás, alapanyag raktáros pozíció zárja. A munkákra az állásajánlatok alatti űrlap segítségével lehet jelentkezni, ahol először is ki kell választani a felsorolásból, hogy melyik pozíciót pályázzuk meg. Utána elegendő a nevet, e-mail címet és telefonos elérhetőségünket megadni, majd megfogalmazni az üzenetet, ezek után küldhető be az űrlap.

Egyébként ajánlatkéréshez is egy hasonló űrlap áll rendelkezésünkre, amennyiben nem szeretnénk őket telefonon felkeresni. A honlapon mindenesetre érdemes szétnéznetek, ha érdekel benneteket a téma.