Milyen információkat tüntetnek fel a termékekről a webshopok

Oldal

Tudatos vásárlóként mindig megnézzük, melyik boltban vásárolunk. Az áron túl figyelembe vesszük, hogy milyen a termék minősége, mibe van csomagolva, etikus forrásból származik-e az adott termék. Számos faktort figyelembe kell vennünk, mielőtt meghozzuk a vásárlási döntésünket, és pénzünkkel letesszük szavazatunkat az adott termék és az adott bolt mellett. De vajon mennyire egyezik meg a vélt információ a valósággal? Nem lehet, hogy én csak azt hiszem, hogy környezettudatos, natúr vagyok, pedig engem csak félre vezetnek? Ennek a kérdésnek az eldöntése további boncolgatást igényel, ugyanis vannak olyan módszerek, amelyekkel jobban ki lehet szűrni, vajon igazak-e az állítások a termékek csomagolásán.

Sokszor botolhatunk bele, hogy egy természetesnek mondott termék csomagolását elolvasva rájövünk, nem is annyira természetes, mint azt először hittük, mert a fő alapanyagon kívül van benne még 19 másik adalék, amely már távol áll a természetestől. Ezért nem mindegy, hogy vásárlásunkat hol tesszük meg, a közeli kínai vegyesboltban, egy bio boltban vagy egy online webáruházban. Talán a webáruházzal van a legnehezebb dolgunk, mert a vásárlás előtt nem tudjuk elolvasni közvetlenül a címkéket. Ugyanakkor egy magára valamit adó webáruház feltünteti weboldalán a szükséges információkat. Vegyük a Humanity Áruház webshopját, mely tökéletes példa arra, hogyan kell kellő mennyiségű, strukturált információt adni a profi vagy éppen amatőr vásárló számára.

Annyit elárulnék erről a webáruházról, hogy a természetes kozmetikumok és alapanyagok mellett komoly tudástárral is rendelkezik, tehát rendelkezésre bocsát olyan recepteket, leírásokat, tippeket, trükköket, melyekkel a vásárló bővítheti tudását a natúr kozmetikumok házi készítéséről. Nem fukarkodnak megosztani az információkat, így bárki alkalmazhatja a módszereket a webshopban vásárolt, garantáltan természetes forrásból származó termékekkel. Na, de térjünk a tárgyra, milyen információk kellenek ahhoz, hogy meggyőződjünk a webshop szakmai hozzáértéséről.

Egy termék adatlapján fel kell tüntetni a termék pontos nevét, összetételét, kiszerelését, tisztasági fokát, származási helyét. Vegyük a webshopban található Frakcionált kókuszolaj 100 ml példáját. Már az elnevezésben megtalálható a kiszerelés mérete. Ez azért is fontos, mert tartozik hozzá egy másik információ, a legkisebb mértékegységre vetített ár, azaz 10 Ft/ml, mely azért fontos, hogy össze lehessen vetni nagyobb kiszerelések ár-arányával. A leírásban megtalálható a 100% tisztaság, a származási hely (EU), az INCI megnevezés (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz Kozmetikai összetevők nemzetközi névjegyzéke), mely tételesen felsorolja a termékben található összes összetevőt a szabályozott névjegyzék alapján. Például Capric/Caprylic Triglyceride van a kókuszolajban, melyek telített zsírsavak. A leírás kitér még a megjelenésre, a részletekre, a jótékony hatásokra. Aztán még felhasználási javaslatot is ad nagy mennyiségben.

Jól látható tehát, hogy a webshop termékeinek adatlapját minden hasznos, kötelező információval feltöltik, nincsen összecsapva, bőséges tudásanyagot ad át a potenciális vásárlónak. A tudatos vásárló pedig el is olvassa ezeket az adatokat, hogy megfelelő vásárlási döntést tudjon meghozni.

Ha valaki amatőr még a témában, akkor érdemes tovább kutakodnia a Humanity Áruház weboldalán, mert az alapanyagok mellett a webshop könyveket is forgalmaz, melyek a lehető legrészletesebben számolnak be a natúr kozmetikumok világáról, alapanyagokról, elkészítési módokról stb… Ajánlom a Natúrkozmetikumok című kiadványt (humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok). Ennek a könyvnek alapján építették fel a Humanity Tudástárat is. Akár kezdő, akár középhaladó valaki, ez a könyv segít eligazodni az alapanyagok és módszerek világában, megtanulható belőle a házi kencekészítés alapja. A könyvben 130 recept található, mely végigvezeti az olvasót lépésről lépésre a házi praktikákon. Amikor natúr kozmetikumokról beszélünk, akkor együttesen kell szemlélni az alapanyagok felépítését, az elkészítés lépéseit, ugyanakkor tudni illik az emberi anatómiáról is, főként a bőr viselkedéséről.

A Natúrkozmetikumok könyv részletesen taglal olyan témákat, mint a bőr táplálásának története, a bőr ápolása, a természetes, zöld alapú segítőtársak, a bőr természetes táplálékai. Ezután tér rá a házi készítésű natúr kozmetikumok fajtáira. Ilyenek az arckrémek, arctisztítók, ajakápolók, maszkok, hámlasztók, szemkörnyék ápoló krémek, bőrtisztítók, természetes dezodorok és natúr parfümök, extra booster-ek a bőrnek, melyek rapid módon táplálják és állítják helyre a bőrt, a napvédő krémek, lábápolók, gyógyhatású kenőcsök, szappanok, szőrtelenítők, hajápolók, fogápolók. Olyan speciális témákkal is foglalkozik a könyv, mint a bababőr ápolás és a speciális férfi kozmetikumok. A könyv linkjét az alábbi helyen lehet elérni: humanityaruhaz.hu/termek/naturkozmetikumok

A Natúrkozmetikumok című könyv most -15% akciós áron szerezhető be a Humanity Áruházból, 4500 Ft-os áron, így a vásárlással 818 Ft-ot lehet megtakarítani. Ha már beszerezzük a könyvet, akkor érdemes a 100% természetes alapanyagokból is mazsolázgatnunk, hogy a futár ne csak egy könyvvel jöjjön. Érdemes a Humanity Tudástárból kinézni azokat a házi kencéket, melyeket el szeretnénk készíteni, és megrendelni a legfontosabb alapanyagokat.

Ilyen lehet például egy 100% tisztaságú shea vaj, mely számtalan bőrbarát recepthez felhasználható. Intenzíven táplálja a bőrt, a hajat, felgyorsítja a sebgyógyulást, feltölti az arcbőrt élettel. A shea vaj gyógynövényes krémek alapja, a baba termékek is mind tartalmaznak shea vajat. Másik alap felszerelés a házi kencékhez a 100% tisztaságú illóolaj, mely megadja az adott krém esszenciáját. A leguniverzálisabb és közkedvelt illat a levendula, de a Humanity Áruházban több 100 illat közül választhatunk. A szállítás 17.000 Ft felett ingyenes, így érdemes egy alkalommal minél több terméket beszerezni. A házhoz szállítást a GLS futárszolgálat végzi, de lehetőség van a Magyar postával is szállíttatni, vagy akár személyes átvétel is megoldható a Humanity Áruház békéscsabai üzletében.

Ha a Natúrkozmetikumok könyv nem a mi stílusunk, és szeretnénk egy kicsit egyszerűbb házi kencéket gyártani, akkor a Humanity Áruházban megtalálhatóak a Stephenson Melt & Pour alapjai, melyek olyan alap szappanok és krémek, amiket lehet rögtön magukban is használni, ugyanakkor szabadon dúsíthatóak a számunkra szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illatokkal. Ha ellenőrzött forrásból származó natúr kozmetikum alapokra van szükségünk, akkor ezek azok a kencék, melyeket választanunk kell! Transzparensen feltüntetnek minden olyan összetevőt, amelyet az adott termék tartalmaz, így biztosak lehetünk benne, hogy olyan kencét veszünk, ami a számunkra legmegfelelőbb.