Biokertészet foglalkoztat gyógyult alkoholistákat

Oldal

Az egyik hétvégén úgy döntöttem, hogy az ebédem egy friss zöldségsaláta lesz, vacsorára pedig gyümölcsökből dobok össze egy finom tálat. Azonban a kamrámba érve szembesültem azzal a dologgal, hogy szinte minden alapanyagból kifogytam, így nem fogom tudni megcsinálni azt, amit szerettem volna enni. Mivel én nem vagyok a vészmegoldások híve, úgy döntöttem, be kell vásárolnom sürgősen, ha nem szeretnék hoppon maradni.

Már egy ideje nagyon igyekszem odafigyelni a táplálkozásomra az egészségem érdekében. Elhagytam a fehér liszt és a finomított cukor fogyasztását szinte teljesen, és próbálok minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Ám ezekből a termékekből is igyekszem azokat választani, amelyekben kevés a vegyszer, és lehetőleg hazai termelőtől származik. Szerencsére ebben segítségemre van a lakóhelyem közelében található biokertészet, ahonnan rendszeresen beszerzem az alapanyagaim. Nem kell aggódnom amiatt, hogy milyen vegyszereket kapnak a növények, mert 100%-ban bio módon gazdálkodnak a fenntartók.

Ezen a hétvégén, amikor ellátogattam ebbe a kertészetbe, egy egészen új élménnyel lettem gazdagabb. Ugyanis, amikor megérkeztem, észrevettem, hogy a megszokott arcokon túl új alkalmazottakkal is bővült az itt dolgozók köre. Így rá is kérdeztem erre a kertészet tulajdonosánál, mert jó viszonyban vagyok vele. Elmondta nekem, hogy az új dolgozók felgyógyult alkoholisták, akik számára ez a kertészet egy új életkezdési lehetőséget biztosít. Szőcön kezelték őket, azonban nem csak itt létezik addiktológia, Budapest városában is várja a gyógyulni vágyókat egy központ, ahol szakértők nyújtanak segítséget nekik.

Nagyon örültem, hogy van ilyen lehetőség a betegek számára, mert sajnos én is érintett voltam gyerekkoromban a témában, és mi sajnos nem kaptunk lehetőséget. Akkoriban még nem ismerték el a környezetemben, hogy az alkoholizmus igenis egy veszélyes szenvedélybetegség, amit kezelni kell maga a beteg és családjának érdekében is. Édesapám is alkoholizmussal küzdött, amikor kislány voltam, de anyukám ezt nem akarta beismerni, én viszont már gyerek fejjel is láttam, hogy valami nincs rendben. Sajátos módszerekkel próbáltam leszoktatni, de minden próbálkozás sikertelennek bizonyult. Nagy segítség lett volna, ha a mi időnkben is lett volna egy ehhez hasonló addiktológiai intézet, amely a család problémáin valószínűleg segített volna. Talán akkor a szüleim házassága még ma is tartana.

Hazaérkezésem után megnéztem azt a weboldalt, amelyet említettek a biokertészetben. Ez az az oldal, ahol segítséget lehet kérni. Ami szerintem óriási pozitívum, az az, hogy nem csak a szenvedélybeteg jelentkezhet, hogy szakértőkkel megoldják a problémát, hanem valamelyik családtag vagy érintett is. Ez azért nagyon jó, mert mint korábban említettem a saját esetemet, nálunk sem édesapám, sem édesanyám nem vallotta volna be, hogy bármi gond lenne apa italfogyasztási szokásaival. Így akár én is segítséget kérhettem volna, ha lett volna ez a lehetőség már akkoriban is.

Borzasztóan becsülöm a kertészet tulajdonosát ezért, amiért kitalálta ezt a programot. Hiszen azon felül, hogy mindent megtesz, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalunkra, emellett még gondot fordít a gyógyult alkoholisták társadalomba történő visszaintegrálására. A kertészkedés egyébként is nagyon jót tesz a léleknek, ezt saját tapasztalatból mondom. Nagyon remélem, hogy ezeknek a volt szenvedélybetegeknek is segít majd, hogy az életük irányítása visszakerülhessen a kezükbe.