Bio élelmiszerek vásárlása után a következő lépés a napelemfarm volt

Oldal

A nálam öt évvel idősebb unokatestvéremre nagyon felnézek: a mezőgazdasági mérnöki szak elvégzése után eldöntötte, hogy a saját útját fogja járni, ma pedig egy sikeres középvállalkozást vezet. Nagyon tudatosan csinál mindent, amikor otthon van csak a családjára figyel és kizárja a munkával kapcsolatos dolgokat, viszont amikor dolgozik, akkor teljes erőbedobással csak arra koncentrál. De a tudatosság az életvitelét is kellően meghatározza: évekkel ezelőtt a feleségével eldöntötték, hogy az egészségüket előtérbe helyezve áttérnek a csak bio élelmiszerek fogasztására. Persze ez a döntésük egy kicsivel megkönnyítette a pénztárcájuk súlyát is, de ők az első pillanattól fogva sem bánták meg elhatározásukat. Szerintük az egészség egyáltalán nem a pénz kérdése. Nagy hatással voltak ezzel rám is, próbálok hozzájuk hasonlóan én is áttérni a bio életmódra, be kell vallanom, hogy eddig több-kevesebb sikerrel. Mindenesetre nagyon elszánt vagyok, hiszen tökéletes példa áll előttem.

Mivel ők Debrecenben élnek ezért nem tudunk akármikor találkozni, de pont a múlt hétvégén utaztam le hozzájuk látogatóba. A megérkezésemet követő ebéd során érdekes téma került szóba, azaz hogy milyen úton-módon lehet napelemfarm telepítésére támogatást szerezni. Az unokatestvérem mesélte, hogy talált egy weboldalt, ahol az övéhez hasonló mikro-, kis- és középvállalkozások számára írtak le pályázási lehetőségekről szóló információkat. „Elvégre, ha tudatosan étkezem, akkor ideje védeni a környezetet is” – mondta az unokatestvérem. „És persze a spórolás szempontja sem áll utolsó helyen” – tette hozzá a felesége. Az unokatestvérem azt olvasta ezen az oldalon, hogy 5-10.000 napelemes projektet szeretnének támogatni a jövőben, amely hálózatra visszatápláló, illetve szigetüzemű rendszereket is érint. Nagyon izgatott volt a témát illetően, mert a weboldal szerint 2019. június 17. 10 órától egészen 2020. szeptember 30. 12 óráig lehet megpályázni a napelemes támogatást, tehát bőven benne van még az időben, van ideje megtervezni a dolgot. Kifejezetten szimpatikusnak találta, hogy a beruházás tartalmazza a hálózatra való csatlakozásnak, a telepítésnek, a szerkezeti- és tartóelemeknek, a napelemeknek és a biztonságos működést garantáló elemek beszerzésének költségeit is. Továbbá még ambiciózusabb lett a témával kapcsolatban, amikor azt a részt olvasta, hogy pontosan ki pályázhat egy ilyen támogatásra: ő az összes feltételnek megfelelt, mint például annak, hogy vállalata minimum 3 lezárt üzleti évvel rendelkezik. Sőt, magát a hivatalos pályázati felhívást is le tudta tölteni az oldalról, mely kellő részletességgel tájékoztatja az érdeklődőt arról, hogy pontosan miről is van szó.

napelemfarm telepítésére támogatás

Amikor ott voltam náluk épp arról diskuráltak a feleségével, hogy nekiállnak kitölteni a weboldalon található ajánlatkérő űrlapot, hiszen maga a támogatás is vissza nem térítendő. Kicsit ugyan elbizonytalanodtak a pályázat kiíróinak elvárásától, miszerint a telepítés kapcsán mérföldköveteket kell meghatározni és azokhoz szigorúan tartani kell a folyamatot, ugyanis csak ekkor került kifizetésre a napelemes támogatás. Viszont ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy belevágnak. Értesüléseim szerint még a héten kitöltötték az ajánlatkérő űrlapot. Szurkolok nekik, hogy minden jól menjen, szerintem biztosan megkapják a támogatást.