Itt az ideje otthon megtermelni bizonyos dolgokat

Oldal

Ti hogy bírjátok pénzügyileg ezt a rekord magas inflációt, ami pont a napi élelmiszerek fogyasztása és beszerzése területén fáj sokaknak a legjobban? Aki kertes házban lakik, szerintem már elgondolkodott azon, hogy maga termelje meg, amit lehet!

Aki nem ilyen helyen él, kertként megművelhető, faültetésre alkalmas kis telkek, kertek egészen elérhető áron megtalálhatók, és én most azt tippelem: idővel visszahozná bármelyik az árát! Mert én nem számítok semmi jóra… De pont ezért kell megtalálni minden hasznos apróságot az életünkben, ami segíthet átvészelni a világgazdasági válság hozadékait. Ilyen például a gazdabolt.hu.

Én a bio termesztésre esküszöm, ami egy fokkal keményebb dió, mint permetezőszerek használatával, vagy egyéb módon boldogulni, de a gazdabolt.hu mind a shopja által elláthat minket bármivel, ami ehhez kell, mind pedig tanácsokkal. Javaslom nem csak Gazdabolt TV-t, de a szaktanácskérő felületüket is.

Mi régen rendszeresen rendeltünk tőlük például gombaölő permetező szert és egyebeket, de mióta vegyszereket nem használunk, még mindig sokszor kell tőlük ez-az, mondjuk egy melegágy fólia, vagy bármi ilyesmi. Ebből is kitűnik, hogy akár komolyabban veszi az ember a termesztést, gazdálkodást, amihez melegágy fólia kell, akár csak kisebb léptékben űzi ezt a dolgot, sok mindent megtalál a kínálatukban.

Vannak mindenféle gépeik és ahhoz kiegészítők, borászoknak van külön menüpont, kerti kiegészítők, öntözéshez bármilyen kellék, szakkönyvek stb. A bio-t nem szem előtt tartók beszerezhetnek innen műtrágyát, vagy növényvédő szereket, de természetesen ott van az alapokhoz mindenféle virágföld, vetőmag, azon alapvető dolgokról nem beszélve, mint a szerszámok a munkához. Vegyetek akár egy új fűrészt, vagy a sokszor emlegetett melegágy fóliát – ami itt volt csak jó áron a szembejövő lehetőségek közül, amiket találtam – szerintem nézzétek meg először náluk, mert nem szoktak késlekedni a csomagolással és az áru továbbításával.

És olvasgassatok: növényvédelmi felhívásikból én rendszeresen sokat okulok. Legutóbb arra hívták fel a figyelmet, hogy egyes “károsítók” feltűnően jól bírják a szárazságot, ami idén nyáron sújtja Magyarországot.

A “paradicsomvész”, vagy “burgonyavész” például extrém gyorsasággal leszárítja a bokrok leveleit, és a poloskák is egész jól érzik magukat mostanság. Ennek kapcsán olvastam életemben először a gazdabolt.hu egyik növényvédelmi felhívásában a rovarhálózásról – ami segíthet -, vagy arról, hogy miként csalogathatók ki a poloskák a szőlőből mondjuk. (Körömvirággal, levendulával, spenóttal)

Szóval hasznos az oldal nem csak beszerzés szempontjából. Szintén ők írnak a permetezés esetén, az élelmezés-egészségügyi várakozási időről, de mint mondtam, én már a bio-vonallal próbálkozom, és mindenkor nagy segítségemre vannak ebben is.

Szerves trágya, bio rukkola utántöltő magpárna, bio zöldség- és fűszernövény táp, és olyan olvasmányok, mint a “A zöldségfélék betegségei és kártevői”. Ez utóbbi már egy megrendelhető könyv, nem a weboldalon elénk tárt iromány, de szerintem látogatni utóbbiakat akkor is érdemes, ha még nem szántuk rá magunkat a tényleges cselekvésre, a kertészkedés megkezdését illetően. Jó dolog lehet előre felkészülni – utólag már én is így csinálnám, nem közben mindent megtanulni a saját káraimon -, megpróbálni átlátni, hogy egy bio kisgazdaság működtetése mivel jár, mekkora fáradtság, így például a döntésünkben is segíthet. Csak a gyümölcsfákat vállaljuk be, vagy veteményezzünk is valamit? Az igényszintünk, lehetőségeink és a jövő ínséges időinek hozadékával kell mérlegelnünk, de mindenképp a vidéki élet szerintem a jövő. Ha nem lesz megfizethető gyümölcs a boltokban, higgyétek el, megköszönitek majd a tippemet, ha esetleg ti addigra megtermeltek majd már ezt-azt.