Egy biogazdaságot működtetni napelemekkel?

Oldal

Régóta követem figyelemmel a barátnőm nagy álmának alakulását, ami nem kevesebb, mint egy bio zöldségeket és gyümölcsöket termelő gazdaságot működtetni. A barátnőm mindig is odáig volt a természetes, bio dolgokért, ha tehette, mindig csak ilyen élelmiszereket vásárolt. Azt vallja, hogy nem szabad elhanyagolni magunkat és amellett, hogy vigyázunk a környezetünkre és a fenntarthatóságra törekszünk, az ételeink alapanyagát úgy kell összeválogatnunk, hogy a legegészségesebb ételeket főzhessük belőlük. Ebben teljesen egyet is értek vele. Sokszor drágábbak a bio zöldségek és gyümölcsök, de akinek tényleg fontos, hogy ilyesmit vásároljon és fogyasszon, az rá fogja szánni a pénzt.

A közelmúltban adódott egy olyan lehetősége a barátnőmnek, hogy egy vidéki kis farmot meg tudott vásárolni. Van vele munka bőven, felújítani és átalakítani, hogy lehessen zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni, de nagyon elszánt és reméli, hogy egy éven belül már nekikezdhet a gazdálkodásnak. A farm nem csak a bio termékek szempontjából lesz innovatív és korszerű, hanem az energiaellátást illetően is; ugyanis napelemekkel oldja meg a barátnőm az áram kérdését. Egy napelem nem olcsó mulatság, de mindenképpen érdemes beruházni rá, mert visszahozza az árát, utána pedig csak tisztán profitot termel a háztartásnak. A villanyszámla lenullázódik, ha valaki napelemre vált, hiszen a napfényes órák alatt a ház tetején lévő napelemek szépen megtermelik a háztartási gépek és eszközök által elhasznált áramot.

Jó kérdés, hogy mi történik akkor, amikor nem süt a nap, tehát gyakorlatilag minden egyes éjszaka és a borult napokon? Meg lehet oldani, hogy a nappal termelt, de el nem használt áramot a napelem egy akkumulátorba tölti, de a szakértők szerint nem a legjobb döntés beruházni egy akkumulátorra, mert nem olyan tartósak, mint gondolnánk és ahhoz képest viszont nagyon borsos áruk van. Ehelyett azt a megoldást szokták javasolni, hogy a napelem legyen rákötve az áramszolgáltató hálózatára és a nappal termelt felesleges energiát adjuk el a szolgáltatónak, majd este ugyan úgy vegyünk a szolgáltatótól áramot, mint ha nem lenne napelemünk. Elsőre egy nem tűnhet túl logikusnak, de így meg tudjuk kerülni az akkumulátor kérdését és a felesleges energiát is hasznosítjuk. Összesítésben pedig 0 Ft-ra fog kijönni a villanyszámlánk, mert amennyit mi fizetnénk az éjszaka használt áramért, annyit a szolgáltató is fizet nekünk a nappal megtermelt, felesleges áramért.

Őszintén csodálom a barátnőmet, amiért ennyire beleásta magát a napelemek témakörébe és nem fél belevágni egy ilyen hatalmas projektbe. Már folyamatban van neki a tervezés, a szakemberek személyesen szemrevételezték a házat az igénylés után, úgyhogy még a papírmunkával kell megküzdenie és utána már tényleg csak a napelemes rendszer felszerelése marad hátra. Utána olvastam a napelemek megtérülésének és árának a sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules weboldalon, ahol azt írták, hogy nagyjából 10 év alatt hozza vissza a napelemes rendszer az árát. Ez elsőre sok időnek tűnhet, de ha jobban belegondol az ember, mi minden tart tovább is, mint 10 év. Ha azt nézzük, hogy egy életre szóló, a villanyszámlákat lenullázó, környezetbarát, megújuló energiaforrást kapunk 10 évért cserébe, akkor máris sokkal vonzóbb a dolog.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy miként fog alakulni a barátnőm bio gazdasága, remélem, befut majd és lesznek vevők a bio zöldségeire és gyümölcseire. Én mindenképpen lelkes vásárlója leszek, akár nagy tételben termeszt majd, akár csak kis mennyiségeket.