Egészséges életmód és napelem rendszerek

Oldal

Egyre nagyobb teret hódít az egészség é környezettudatos életmód. Néha úgy érzem, mintha csak a divat miatt követné ezeket néhány ember, sőt, meggyőződésem, hogy rengeteg ilyen ember van, de hát ezt soha nem fogják beismerni, nekem meg nem tisztem ítélkezni. Minden esetre, aki csak divatból éli ezt az életet, már azzal is többet tesz a környezetéért, sőt a saját egészségéért is és ez által közvetetten a közösségéért is. Gondoljunk csak a családra, vagy az egészségügy nem leterheltségéből adódó jobb körülményekre – ezek nem csak az egyén érdekeit szolgálják. Így tehát mindenkit arra ösztönöznék, hogy amennyire csak teheti, térjen át ezekre a megoldásokra. De mégis hogyan?

napelem rendszerek

napelem rendszerek

Az első és legfontosabb dolog az, hogy az íratlan szabályokat betartsuk, ilyen a szemetelés mellőzése, a szelektív hulladékgyűjtés, a pazarló élet megszűntetése (ne hagyjuk felkapcsolva a villanyt, ha nem szükséges, a csöpögő csapokat szereljük meg, csak elegendő mennyiségű élelmiszert és fogyasztási cikkeket szerezzünk be mindig, ne halmozzunk fel semmit feleslegesen). Ha ezeket már be tudjuk tartani, akkor az első az, hogy áttérjünk az egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Jöhetnek azok a kibúvó szövegek, hogy hát erre kinek van pénze, meg ideje, de higgyétek el, arra van, amire az ember szán. Kicsit kevesebb lustulás, kicsit kevesebb pihenés, és kicsit tartalmasabb élet, még senkinek nem ártott meg. Ezután pedig már jöhetnek az olyan nagyobb volumenű dolgok, mint a passzív ház kialakítása, és a küzdelem a jövő bolygójáért. Aki valóban komolyan veszi a környezettudatosságot, és nem sajnálja egyszerre a pénzt befektetni, nem pedig hosszú évek alatt – elosztva ugyan – többet fizetni egy káros energiaforrásért, az befektethet különböző napelem rendszerekbe. A napelem rendszerek egyre korszerűbb technikájának köszönhetően, ma már sokkal esztétikusabbak, miközben sokkal hatékonyabbak is, mint az őseik, amikre a mai átlag középkorú generáció emberei gondolnak. Potenciális célközönsége lehetne ez a korosztály, mert már rendelkeznek otthonnal, valamint megtakarítással, és lehetőséggel is, hogy napelemes rendszer alapúra alakítsák az ingatlanjaikat, de pont ez az a korosztály, akit látszólag a legkevésbé érdekel a Föld és ez által az emberiség jövője. Természetesen tisztelet a kivételnek, hiszen általánosítani sosem szabad, de azért a nagytöbbségre jellemzően ezt kijelenthetjük.

Néhány hete édesapámék társaságával kerültem egy légtérbe, ahol az apukák bőszen mulatoztak és iszogatták az általuk készített pálinkákat, az anyukák pedig bőszen beszélgettek olyan dolgokról, amik engem abszolút nem érdekeltek, így gondoltam a kicsit spicces apukák társaságát választom, mert ők legalább mókásak egy darabig. Fel is dobtam a környezettudatosság témáját, erősen a napelemes rendszerek felé terelgetve a témát, mert foglalkoztatott, hogy az általam célcsoportnak titulált emberek vajon tényleg megerősítik-e a vélt igazamat. Többé-kevésbé valóban úgy nyilatkoztak, ahogy azt vártam, pedig elég vegyes a társaság. Ahogy irányítottam a témát az egyre populárisabb dolgok felé, egyre nagyobb és nagyobb ellenállásba ütköztem. Amíg a napelemes passzívházak gondolatával csak az volt a bajuk, hogy „kevés idő már hátra van nekik (alsóhangon még 30-40 év, remélhetőleg) arra már nem érdemes ilyen nagy költségvetésű projektekbe fogniuk”, meg persze „egyedül nem váltják meg a világot” jellegű szövegekkel rukkoltak elő, addig a biozöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek hallatán már a hideg rázta őket, a sátántól származtatták mindet. Kis híján szinte meg is átkoztak azért, hogy én miért hiszek ilyesfajta dolgok létezésében.

Tehát amondó vagyok, hogy amennyiben kicsit jobbá akarjuk tenni a világot, erről nem is elég csak magunkat meggyőzni, hanem ha már ezen a fázison túl vagyunk, akkor azonnal a szüleink térítésével folytathatjuk az utunkat.