Anyám lakásfelújítós kalandjai II. felvonás: A konyha

Oldal

Egy másik cikkemben meséltem arról, hogy édesanyám épp heves életmódváltásba fogott. Most már nagyon hosszú ideje tartja a paleo diétát, teljesen megvan elégedve vele, azóta, hogy csinálja, sokat fogyott, tele van energiával, rengeteg emésztési és egyéb egészégügyi panasza is megszűnni látszik.

A legutolsó alkalommal, mikor meséltem róla, épp a lakásfelújítás volt nála a nagy újság. Akkor épp a fürdőszobával töltött el egy csomó időt, azzal foglalkozott rengeteget, azóta azonban áttértünk a konyhára. Sőt, hát igazából már be is fejezte, de egyébként az sem ment egyszerűbben, mint ahogy anno a fürdőnek is nagyon durván utánajárt, rengeteg munkát ölt bele. Természetesen ennek meg is volt a maga jutalma, anyámé az egyik legszebb fürdőszoba, amit valaha láttam.

Mivel nagyon egészségesen és környezettudatosan kívánja folytatni az életét, ezért most a konyhabútor anyagok mozgatták egy ideig. Pedig egyébként alapjáraton konyhabútort nem nagyon gyártanak szintetikus anyagokból, legalábbis a weboldal szerint, ahonnan tájékozódtunk, ez nem egy jellemző dolog. Anyu egyébként simán meg tudná engedni magának, hogy tömörfából készült bútort vásároljon, ami a fentebb emlegetett konyhabutorom.hu oldal szerint is az egyik legszebb, legértékesebb, legtartósabb, de anya a fejébe vette, hogy konyhabútora anyagaként nem szeretne egyáltalán tömör fát, hiszen ezzel tulajdonképpen árt a környezetnek. Éppenséggel nem hülyeség a gondolatmenete. A tömörfa bútorhoz nem akármilyen fát lehet felhasználni, valószínűleg rengeteg fát vágnak ki feleslegesen azért, mert valaki egy kifejezetten szép konyhabútort szeretne.

Anya ezért elhatározta, hogy ő olyat szeretne, amely konyhabútor anyaga MDF, azaz ilyen mindenféle faforgácsból préselt lemez. A laminált bútorlapon is gondolkodott, azonban az műanyagot is tartalmaz, és anya úgy döntött, hogy az ilyesmi gyártását nem szeretné a pénzével támogatni.

Arra azért sikerült rábeszélni, hogy ha már mindenképp MDF anyagú konyhabútort szeretne, akkor legalább egy olyat keressünk, ami nagyon jó minőségű faforgácsból készült. Elvégre ez gyakorlatilag újrahasznosítás. Csak ezért nem fognak egy gyönyörű, értékes fát kivágni, ellenben a tömörfa bútorok készítése során keletkező hulladékot valószínűleg itt felhasználják. Tehát ebben maradtunk.

Nekem egyébként sokáig fogalmam sem volt arról, hogy egyáltalán milyen konyhabútor anyagok vannak, bevallom, nekem az volt a naiv elképzelésem, hogy nagyjából fából lehet minden, a drágábbak értékesebb fából, az olcsóbbak kevésbé jó minőségűből, amin meg észre lehet venni azt a műanyagszerű fóliát, azt egyszerűen csak bevonják valamivel, mert az alapanyag silány minősége miatt egyszerűen nem érne másképp semmit. Nos, mint ez kiderült számomra is, ez egyáltalán nem így van. Valószínűleg majd én sokkal magabiztosabban fogok belefogni egy renoválásba, ha egyszer eljutok addig, hogy a saját lakásom átalakítását tervezgessem.

Egyelőre csak ott tartok, hogy anyával próbálom tartani a lépést…