Egy ausztriai munkával a bio termékeket is jobban megengedhetjük magunknak

Oldal

Az egészséges életmód térhódításával megjelent a bio szó a köztudatban. Sokáig én sem tudtam, mi fán terem a dolog, már nagyon kezdett zavarni, hogy mindenhol ezt látom, mégsem értem mitől más az a termék. Lényegében annyiról szól a dolog, hogy vegyszermentesek. Ma már a csapból is az folyik, hogy a bio zöldségek és gyümölcsök mennyivel egészségesebbek, mint a hagyományos módon termesztettek. Az árukat tekintve azért jelentősen magasabb árkategóriába tartoznak, az már más kérdés, hogy valóban megéri-e bio termékeket vásárolni. A vélemények nagyon eltérnek, van, aki szerint abszolút pénzkidobás és átverés az egész, csupán ez is egy óriási üzleti fogás, míg mások esküdnek rá.

Én amondó vagyok, hogy ha lehet, akkor tegyünk azért, hogy valamivel kevesebb káros hatás érjen minket, így is kapunk eleget. Ha a bio termékekben bizonyítottan kevesebb vegyszer van, ami az emberi szervezetre káros lehet, akkor, természetesen, ha megengedhetjük magunknak, miért ne fogyasztanánk bio termékeket, nyílván az észszerűség határain belül. Nagyon sok ezzel a témával foglalkozó oldal és blog van a neten, ahol az egészségtudatos táplálkozással foglalkoznak, arra buzdítanak, nagyon jó kis közösségek jöhetnek létre, ahol az ezzel foglalkozó vagy csak érdeklődő egyének ötleteket és tippeket kaphatnak a bio gazdálkodással kapcsolatosan. Vannak kifejezetten erre specializálódott webshopok is, ahol a helyhez kötött vidéki bio gazdálkodások portékájához is hozzá lehet jutni.

Egy ilyen bio blogon olvastam, hogy nyílván a nyugatabbra fekvő, mondjuk, úgy tehetősebb lakosságú országokban mennyire virágzik a bio élelmiszerpiac, robbanásszerű növekedésnek indult az utóbbi években. Mondjuk, ha azt vesszük, hogy az átlagkeresetek hogyan alakulnak a mi kis országunkhoz képest, akkor ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az emberek sokkal több mindent megtehetnek maguknak.

Magyarországon hatalmas munkaerőhiány van bizonyos szakmában, pont azért, mert nagyon sokan keresik külföldön a boldogulás lehetőségét. Nagyon népszerűek az ausztriai munkák,  hiszen elérhető távolságban van, pár óra alatt haza lehet jönni a családhoz, az országhatárt átlépve a bérek pedig a többszörösükre nőnek. Sok cégnek az a profilja, hogy ausztriai munkákra szervez ki embereket, de kevés az, amelyik valóban be is tartja, amit ígér. Nagyon jó tapasztalatokat olvastam ezzel kapcsolatban a tiroli.hu-n, akik szintén ausztriai munkák pályáztatásával foglalkoznak. Aki eljátszott már a gondolattal, hogy akár szezonális jelleggel külföldön vállaljon munkát, és persze valamelyest beszélni a német nyelvet, akkor azok semmit nem veszíthetnek, sőt. Akár két héten belül sikerülhet állást találni felszolgáló, pincér, szobalány, szakács vagy konyhai kisegítő pozícióban. Aki pénzt szeretne félre tenni, mert akár egy bio gazdálkodás létrehozásán gondolkodik, annak érdemes kipróbálnia ezeket a szezonális munkákat, mert rövid idő alatt jelentős összeget lehet vele összespórolni. Évente persze akár több szezont is be lehet vállalni, ha valakinek megtetszik a kinti élet és persze a pénz se utolsó szempont. Ráadásul, ha mindezt nem egyedül kell végigcsinálni, hanem van, aki végig fogja a kezünket és folyamatos asszisztenciát kapunk a dologhoz, akkor sokkal nyugodtabban állhatunk neki, hiszen tudjuk, hogy van, akire számíthatunk probléma esetén. Sokkal egyszerűbb, ha nem nekünk kell állásra vadászni, hanem a mi önéletrajzunkat juttatják el a munkaadókhoz, majd minket keresnek meg a konkrét állásajánlatokkal. Ugye, hogy mennyivel jobban hangzik, mint egyedül kullogni a munkák után? Már a német nyelvű önéletrajz összeállítása is igazi kihívás lehet egyedül, pláne ha motivációs levelet is kell csatolni hozzá. Ebben is kapunk segítséget természetesen, nem nekünk kell szenvedni ezzel is, aztán persze vagy megfelelő lesz vagy nem. Egy profi csapat sokkal jobban tudja „mitől döglik a légy „, mi az, aminek benne kell lennie egy jó pályáztatáshoz.

A külföldi munkavállalással kapcsolatosan is találunk számtalan blogot a neten, érdemes tehát azokat is böngészni, de ha igazi profikra szeretnénk bízni magunkat, akkor őket bátran megkereshetjük. Ha pedig úgy döntünk, hogy belevágunk az ausztriai munkába, még a bio termékeket is jobban megengedhetjük magunknak. Emellett pedig az a hír járja, hogy az alapvető élelmiszerek minősége is sokkal jobb annál, mint amit Magyarországra behoznak.