Mindenről szeretem a lehető legtöbb információt megkapni, ezért bukósisak vásárlás előtt elolvastam néhány bukósisak tesztet!

Oldal

Amióta az eszemet tudom, szeretek mindennek a lehető legalaposabban utánajárni. Mikor meg kel hoznom egy döntést, előtte listákat készítek, számba veszek minden lehetőséget és próbálok objektíven mérlegelni. A legutóbb például akkor volt erre szükségem, mikor bukósisak vásárlásra adtam a fejem. A fiam már kicsi kora óta rajong a motorokért, amint betöltötte a tizennegyedik életévét, lerakta a jogosítványt robogóra, amikor pedig idősebb lett, akkor olyan vizsgát is szerzett, amivel nagyobb motort vezethet. Ha akartam se tudtam volna megakadályozni mindebben, de szerencsére a lelkemre kötötte, hogy mindig óvatos lesz, betartja a szabályokat és vigyáz magára. Aggódó anya lévén azért minden egyes alkalommal, ha elmegy itthonról, megkérem, hogy küldjön egy SMS-t, ha odaér az adott helyre. Szerencsére Bálint nagyon rendes fiú és sosem felejt el szólni ha megérkezett, mert nem akarja, hogy feleslegesen aggódjak.

Védőfelszerelésekkel is elláttam őt bőven, biztos ami biztos. Van motoros csizmája és kesztyűje, protektoros dzsekije és külön térdvédője is, na meg persze bukósisakja. A bukósisakot még akkor kapta tőlünk, amikor megszerezte a robogós jogosítványát, de hát annak már hat éve. Éppen ezért, a férjem és én azt találtuk ki, hogy Bálint születésnapjára egy új bukósisakot fogunk venni neki. Nem vagyok nagy szakértője a témának, ezért sokat kellett olvasom ahhoz, hogy jó döntést hozhassak. Persze megkérdezhettem volna a fiamat is, hogy melyik márkát, vagy sisak típust tartja a legjobbnak, de mivel meglepetésnek szántuk az ajándékot, kissé feltűnő lett volna a tapogatózásom. Ehelyett inkább kerestem a neten egy bukósisak tesztet ahol pontosan leírják, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a sisaknak ahhoz, hogy kellően biztonságos legyen. Nagyon sokat segített nekem a leírás, rengeteg hasznos információt megtudtam belőle.

Mikor felvérteztem magam kellő tudással, nem volt más hátra, mint kiválasztani és megvenni egy sisakot. A férjemmel útra keltünk és bementünk egy nagy, motoros áruházba. Habár volt webáruházuk is, inkább személyesen szerettünk volna vásárolni, mert akkor jobban meg tudjuk nézi az adott termékeket. Lehet, hogy velem van a baj és túl öreg vagyok, de én azért a személyes vásárlás híve vagyok, mert akkor meg tudom fogni a terméket, körbeforgatni, megszagolni, stb. és átfogóan egy pontosabb képet kapni róla. Se a fiam, sem pedig a lányom, Saci, nem értenek velem egyet ez ügyben, ők akár még külföldről is megrendelnek valamit, amit először akkor látnak élőben, mikor kihozza a postás, de hát nem csoda, hogy szülő és gyerek között megvannak a generációs különbségek.

Amikor a férjemmel beléptünk az üzletbe, teljesen ledöbbentünk, hogy milyen sok dolog van ott. Hatalmas készletük és választékuk volt mindenből és kissé a bőség zavarában éreztem magam. Sebaj, hiszen volt már elképzelésem arról, hogy mit keresünk, a konkrét termék kiválasztásában pedig egy kedves eladó segített nekünk. Miután tüzetesen kitárgyaltuk a biztonsági szempontokat, és az eladó srác megnyugtatott afelől, hogy a náluk árult összes márka megfelel az igényeinknek, kiválasztottam egy piros-fekete, mintás sisakot. Azért erre esett a választásunk, mert Bálint motorjának is ilyen színű a festése, ezért gondoltam jól fog mutatni, hogy a sisak és a motor összeillenek. Otthon becsomagoltuk a dobozt, tettünk rá egy hatalmas masnit és átadtuk Bálintnak. Mondanom sem kell, nagyon örült neki, ráadásul kellően meg is lepődött. Még aznap kipróbálta és teljesen meg volt elégedve a választásunkkal, azt mondta, hogy profin csináltuk.

Hát igen, ebből a történetből is látszik, hogy megéri minél jobban és alaposabban utána járni a dolgoknak. Az étellel is ezt szoktam csinálni, bár talán nem ennyire tüzetesen. Próbálok ügyelni arra, hogy lehetőleg csak bio élelmiszereket vegyek. Sokszor vásárolok a piacon, ahol a helyi termelők portékái közül válogatok, akikről pontosan tudom, hogy nem használnak feleslegesen vegyszereket, vagy mesterséges anyagokat. Sokak szerint szőrszálhasogatás az, ha valaki csak ilyen helyeken vásárol és ennyire odafigyel a részletekre, de én a magam részéről szeretem tudni, hogy mit eszem meg. Talán elcsépelt a kifejezés, de mégis élnék vele: A testünk egy templom, és úgy is kell bánni vele. Éppen elég káros anyag kerül az ember szervezetébe élete során, ezért ezt nem kell még tovább fokozni. Nem állítom, hogy sosem vásárolok hipermarketekben, hiszen nekem sincs mindig időm arra, hogy a piacon válogassak, de azért amikor csak tehetem, a termelői árut választom.

Sajnos a gyerekeim még nem vették át tőlem ezt a szokást. Ők még nyugodt szívvel elmennek egy gyorsétterembe enni, a piacokat messziről elkerülik, ha vásárlásról van szó és gyakran isznak olyan üdítőket, amiben több a cukor és a mesterséges anyag, mint a víz. Azt nem tudom figyelni, hogy miket esznek vagy isznak mikor kilépnek otthonról, de arra ügyelek, hogy itthon csak természetes, káros anyagoktól mentes dolgokat egyenek és igyanak. Talán ha elég kitartó vagyok, ők is átveszik tőlem ezt a szokást.

Hiába, egy anya már csak ilyen. Örökké aggódok értük és a legjobbat szeretném nekik. Ezért főzök nekik bio alapanyagokból és ezért nézek utána mindennek pontosan. Bálintot sem tudom leszoktatni a motorozásról, szóval ha már csinálja, a lehető legnagyobb biztonságban szeretném őt tudni. Ebben segített a bukósisak teszt és az új sisakja is.