Tudatos energiagazdálkodás és a napelem akciók

Oldal

Sokat foglalkozom egy ideje a tudatos életvezetés kérdésével, és mostanában a legjobban az alternatív energiaforrások érdekelnek.

Mi 15 éve építettük a házunkat, de akkor még nem igazán volt sok választási lehetősége az embernek, volt a gázfűtés, meg kicsit sem korszerű villanyos megoldások, na meg a vegyes tüzelés, de az annyira környezetszennyező és macerás, hogy már akkor sem jöhetett szóba nálunk.

Így esett a választásunk akkor a gáz cirkóra, amivel egyébként meg vagyunk elégedve a mai napig, de mivel nagyon sokat fejlődött és változott azóta a világ, nem is kérdés, hogy követnünk kell a változásokat nekünk, közembereknek is. Éppen ezért elgondolkodtunk családilag, milyen megoldásokkal tudnánk a gázfűtést lecserélni.

Mert ugyan nagyon jó meleget csinál az egész házban és a padlófűtést, ami szintén azon keresztül működik, egyenesen imádjuk, de szeretnénk, ha valami olyan, környezetkímélő megoldással tudnánk fűteni, ami a pénztárcánknak is kímélő lehet.

A gáz fűtőértéke évről évre csökken tapasztalatunk szerint, így nagyon jó lenne emiatt is kiváltani valami mással ezt a rendszert.

Miután többször átbeszéltük és jól utána is néztünk a dolognak, nem maradt más alternatíva, mint a villany kazán, amit jó eséllyel napelem működtetne. Ez mind a két szempontunknak megfelelő megoldás lenne, hiszen az áram nem szennyezi a környezetet, pláne, ha napelemmel állítjuk elő, és ugyan ennek köszönhetően a költsége is sokkal alacsonyabb, mint a jelenlegi gázos fűtésünknek.

Egyetlen egy hátulütője van a történetnek a rengeteg pozitívum mellett, az pedig az, hogy elsőre nagyon nagy befektetést jelent. Ugyan is egy valamire való napelem rendszer több millió forintba kerül. Persze, mivel önfenntartóvá válik a ház energia szempontjából, utólagosan nagyon is megtérülő a dolog, de azt az összeget az elején akkor is ki kell fizetni a napelem kivitelező cégnek.

Az állam bizonyos szinten támogatja az energetikai korszerűsítést, így néha bele lehet botlani pályázatokba, de ezeknek a megírása és beadása egy laikus számára nem egyszerű feladat.

Illetve, mivel Magyarország még nagyon gyerekcipőben jár a napelemes energiatermelés frontján, a támogatások mértéke sem olyan nagy, mint amennyire arra szükség lenne.

Én azt az elvet vallom, hogy ha valami jó, az hamar elterjed, és ezt a jelenséget megfigyelhetjük a napelemek területén is. Ma már kishazánkban is napról napra egyre több napelemes rendszert figyelhetünk meg a háztetőkön, és szívből remélem, hogy ez a tendencia ugyan így javulást mutat a jövőben is.

És ha nagy lesz rá az igény, talán a sok napelem akció mellett, még több pályázati pénz jut majd az ilyesfajta korszerűsítésre.

Mi már meghoztuk a döntést és bele fogunk vágni ebbe a projektbe. Hosszú távra tervezünk és tudjuk, hogy ezzel igazán a gyerekeinknek, unokáinknak teszünk majd jót, de miért is ne tennénk, ha módunkban áll. A jövőbe, gyermekeink életminőségének javításába fektetni mindig jó üzlet, én azt gondolom. Mert miért is élünk, ha nem azért, hogy segítsünk utódainknak és ne ártsunk?